Haber

Almanya’dan depremzedeler için yapılan bağışlara vergi indirimi

DUVAR – Türkiye ve Suriye’den 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Maraş merkezli depremlerin ardından Alman hükümeti, bu ülkelerdeki depremzedeler için yapılacak bağışlara vergi indirimi sağladı. Almanya Federal Maliye Bakanlığı 28 Şubat’ta yaptığı açıklamada, depremzedelere yapılacak bağışlar için vergi kurallarını gevşettiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu kapsamda yayınlanan Afet Genelgesinde yer alan tedbirlerin devlet maliye bakanlıkları ile mutabakata varıldığı ve 6 Şubat – 31 Aralık 2023 dönemini kapsadığı paylaşıldı.

AFET DEVRESİ NE GİBİ VERGİ KOLAYLIĞI GETİRİR?

Afet Genelgesi’nin getirdiği vergi avantajları arasında, hayır kurumlarına yapılan bağışların veya yardım için açılan özel hesapların vergi indirimi için gerekli olmaması da yer alıyor. Almanya’da kamu yararına çalışan kuruluşlara yapılan bağışlar vergiden muaftır. Ancak, Maliye Bakanlığı bağışın vergiden düşülebileceğinin kanıtı olarak bağış faturası isteyebilir. Bugün yayınlanan Afet Genelgesi ile depremzedeler için yapılacak bağışlar için böyle bir talepte bulunulmayacağı, banka ekstresi veya nakit ödeme belgelerinin yeterli olacağı belirtildi.

DERNEKLER AYRICA VERGİ BAĞIŞ TOPLAYARAK VERGİ İNDİREBİLİR

Genelge ile spor, müzik, bahçecilik ve kültür gibi alanlarda faaliyet gösteren dernekler de depremzedeler için bağış toplayabilecek ve vergiden düşülebilecek. Normalde vergi avantajlarından yararlanan bu tür dernekler, sadece tüzüklerinde yazılı olan kendi alanlarında bağış toplayabilirler. Afet Genelgesi ile bu tür derneklerin depremzedelere yardım için özel kampanyalar yapabilecekleri ve bu çerçevede para ve malzeme yardımı toplayarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilecekleri belirtildi.

Genelgedeki kolaylıklar, deprem bölgelerinde iş ortağı bulunan işletmeleri de kapsayacak. Buna göre, depremden zarar gören iş ortağına, iş ilişkilerinin devamını sağlamak üzere Almanya’daki varlıklarından uygun ölçüde yardım sağlayan bir şirket, bu tutarı tamamen işletme maliyetlerinden düşebilecektir.

DEPREM ÇALIŞANLARINDAN HANGİ YARDIMLAR FAYDALANABİLİR?

Şirketler ayrıca depremde zarar gören çalışanlarına da maddi destek sağlayabilecek. Bu tür yardımların vergiden düşülebilir limiti bir yıl içinde 600 avro olarak öngörülmekle birlikte, ‘acil özel durumlarda’ bu miktarın artırılması mümkündür. Maliye Bakanlığı tarafından bugün açıklanan genelgede, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremlerden etkilenen halkın durumunun genel olarak ‘acil durum özel durumu’ olarak değerlendirilebileceği belirtildi.

Almanya’da birçok şirketin çalışanları maaşlarının bir kısmından feragat ederek yardım kampanyası yürütmüştü. Bu tıbbi dayanışma kampanyalarında maaştan feragat edilen kısım, vergi beyannamesi üzerindeki vergiye tabi fiyattan düşülecektir. (DW Türkçe)

mazgirt-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk Ankara evden eve nakliyat
Başa dön tuşu