Askeri harekat planlamasına teknolojik destek
Savunma Sanayii Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren BİTES Savunma Havacılık ve Uzay Teknolojileri A.Ş., güvenlik güçlerinin sanal gerçeklik gözlükleri ile arazi koşullarına göre aktif ve yenilikçi taktik senaryolar geliştirmesine olanak sağlayan ‘Karma Taktik Harita’yı geliştirdi. Sanal ortamda 3 boyutlu olarak görüntülenen haritalar ile askeri harekat planlaması daha gerçekçi hale getirilebilir.
BİTES Savunma Havacılık ve Uzay Teknolojileri A.Ş. tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Karma Taktik Harita, harekat planlamasına teknolojik bir bakış açısı sunuyor. Sanal gerçeklik gözlüğü ile kullanılan sistem, arazi ve yer üstü bilgi katmanlarını üç boyutlu hologramlarla görselleştirerek aktif taktik geliştirme yeteneği sağlıyor. Gerçek taktik ortamın sanal ortama taşınmasıyla birlikte güvenlik güçleri, harekât ortamında bulunmadan arazi ile ilgili tüm bilgilere ulaşabiliyor ve çeşitli harekât senaryolarını deneyimleyebiliyor. Ayrıca portatif yapısı sayesinde, lokasyon fark etmeksizin tüm karargâh ve eğitim ortamlarında hizmet verebilen sistem, kullanıcılarına geçmiş operasyonlara ilişkin analiz ve durum değerlendirme raporları sunabilmekte ve bu sayede çok daha aktif taktik senaryolar geliştirebilmektedir. Karma Taktik Haritasında birden fazla kullanıcının ortak operasyonda çalışabilmesi özelliği ile güvenlik güçleri operasyona koordineli bir şekilde hazırlanabilmektedir.
‘AFET ÖNCESİ VE SONRASI KULLANILABİLİR’ Şirket Genel Müdürü Uğur Coşkun, karma gerçeklik uygulamalarının yeni dönemde birçok alanda kullanılan teknolojilerden biri olduğunu ve bu tür teknolojilere dünyada büyük yatırımlar yapıldığını söyledi. Haritaların çoğunlukla 2 boyutlu olduğunu ancak insan gözünün 3 boyutlu çalıştığını belirten Coşkun, “Haritaları 3 boyutlu olarak algılayıp kolay yönetilebilir hale getirmek bir inovasyon örneği. eli algılayarak harita üzerinde kendi ellerinizle işlem yapabilirsiniz.” Karma Gerçeklik Haritalarını metaverse ortamları ile entegre ettiklerini belirten Coşkun, “Farklı coğrafyalardan insanlar metaverse ortamında bir araya gelerek aynı harita üzerinde plan yapabiliyorlar. Bulunabileceği her yer için kullanılabilecek bir yöntem. Her türlü harita ortamını okuyabilen, kişilerin veya kişilerin harita üzerinde planlama yapabilmesini sağlayan bir altyapı çalışmasını tamamladık.” operasyonlar planlanıyor. Harekat unsurlarını hem simülatör hem de yapay zeka ile harita üzerinde oynuyoruz. Bu sayede farklı senaryo değişikliklerinde ne tür bir güce ihtiyaç duyulduğu ve nasıl bir organizasyon yapısının ilerletilmesi gerektiği konusunda eğitimler yapılmaktadır. bu eğitimler sonrasında çıktılar değerlendirilerek planların güncellenmesi ve operasyon planlamasının daha etkin hale getirilmesi için bilgiler oluşturulur. Şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından test ediliyor. Bu çalışmamızda dünyadaki örneklerle eş zamanlı ilerliyoruz. İngilizlerin, İsveçlilerin ve Fransızların da benzer uygulamaları var” dedi.
Karma Taktik Harita’nın harekat planlamasında kullanılan standart malzemelere göre kullanım kolaylığı sağladığını belirten Coşkun, “Bu haritayı dilediğiniz yerde açıp 3 boyutlu planlayabilir, mevkiini görebilir, bir sonraki harekâtın planlamasını izleyebilir, geleceği görebilirsiniz. Simülasyonlar ile sonuçlar.Yalnızca sanal Taşıyan gerçeklik gözlüğü zaman,lojistik ve mekandan faydalanacaktır.Bu daha pratik,daha etkin ve daha uygun maliyetli bir planlama aracı olarak kullanılabilecek bir altyapıdır.Bu medikal teknolojilerin geliştiriliyor olması. Gelecekte onları geliştirecek yabancı ülkelerin pazarı haline gelmemek için ülkemizde değerlidir. Elimizden geldiğince bu konuda öncülük etmeye çalışıyoruz” dedi.
ezinehaber.xyz