Haber

Sular altında kalacak olan Yusufeli’nde sokak hayvanları da taşınıyor

Sular altında kalacak olan Yusufeli’nde sokak hayvanları da taşınıyor

ARTVİN Yusufeli Barajı nedeniyle su altında kalacak olan Artvin’in Yusufeli ilçesinde yaşayan sokak hayvanları, gönüllüler tarafından inançlı alanlara taşınmaya başlandı.

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh nehri üzerinde yapımı tamamlandığında kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı 22 Kasım Salı günü su tutulmaya başlanacak. İlçe merkezinin baraj suları altında kalacak olması nedeniyle, yeni yerleşim yerine taşınmalar devam ederken, istekli hayvan dostları sahipsiz sokak köpek ve kedilerini inançlı alanlara taşımaya başladı. Artvin Merkezli Hayvanları Doğayı İnsanları Müdafaa ve Yaşatma Derneği (HAYDİKO), Tabiat Muhafaza Ulusal Parklar çalışanı ve gönüllülerin yer aldığı çalışmada Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin faal olmasıyla bir arada sular altında kalacak olan bölgede sayıları yaklaşık bin civarı olan sahipsiz sokak hayvanlarını yeni ilçe merkezi ve etrafına taşınıyor. Gönüller, birinci olarak gebe, engelli, yavru ve hasta sokak hayvanları taşırken, tüm hayvanların taşınması ve kısırlaştırılması ise yaklaşık 6 ay sürecek. Araçlarına koydukları hayvanları inançlı bölgelere çıkartarak bakım ve tedavilerini de ihmal etmiyorlar.

“İlk su basan bölgedeki hayvanları tahliye ediyoruz”

HAYDİKO Artvin Derneği İdare Heyeti üyesi Yasemin Yılmaz yaptığı açıklamada “Buraya Yusufeli barajının faal olmasıyla birlikte sular altında kalacak olan yerleşim yerleri, köyler ve şantiyelerdeki hayvanları tahliye edip daha inançlı alanlara taşımak için geldik. Yaklaşık bin sahipsiz kedi ve köpek olduğu tespitini yaptık. 22 Kasım tarihinde baraj sular kapandığı vakit birinci evvel su basacak olan yerler başta olmak tüm bölgesi yaklaşık altı aylık sürçte boşaltacağız. İnançlı alanlara tahliye edip kısırlaştırmayla ömür alanlarını oluşturup Yusufeli gönüllerine teslim edeceğiz. Artvin Valiliği, Yusufeli Belediyesi, Devlet Su İşleri 26. Bölge Müdürlüğü, Vilayet Özel Yönetimi, Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar Şube Müdürlüğü ve birtakım özel sekter temsilcilerinin dayanağıyla bu süreci yönetiyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu