Türkiye Sigarayla Mücadelede İlk 4 Ülkeden Biri Olarak Açıklandı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Türkiye’yi övdüğü yeni bir rapor yayınladı. ” Dünya Sigara Salgını Raporu“Verilere göre Türkiye sigarayla mücadelede en iyi ülkelerden biri olarak tescillendi. DSÖ’nün raporuna göre Türkiye’nin yanında Brezilya, Hollanda ve Doğu Afrika ülkesi Mauritius da yer alıyor. Sigarayla mücadelede en iyi ülkeler ortada yer almaktadır. Peki KİM bu sonuca nasıl vardı?
DSÖ tarafından sigarayla mücadele için oluşturulmuş GÜÇ 6 maddeden oluşan Bu program adlı bir program var, tüm üye ülkelere tavsiye niteliğindedir. İşte araştırmalar, Türkiye’nin MPOWER politikaları titizlikle uygulanmışaçıklığa kavuşmuş.
MPOWER programındaki noktalar şu şekildedir:
- M:tütün kullanımını izlemek
- P:İnsanları ikinci el dumana maruz kalmaktan korumak
- O:Tütün kullanımını bırakmak için yardım teklif etme
- W:Tütünün zararları konusunda uyarmak
- İLE:Tütün reklam, promosyon ve sponsorluk yasaklarını uygulayın
- R:Tütün mamullerinden alınan verginin artırılması
Hazırlanan rapor MPOWER unsurlarına uyan ülke sayısını gösteriyor. 151’e yükseldi ortaya çıkarır. DSÖ, dünya nüfusunun 5,6 milyarının bu maddelerden en az biri tarafından korunduğunu söylüyor. Ayrıca MPOWER maddelerinden en az 3 tanesi 48 ülkede uygulanmaktadır ve sonuç olarak 1,5 milyar nüfus sigara ve etkilerine karşı korur. Ayrıca artık 74 ülkede “dumansız” uygulamalar yapılıyor.
Türkiye’de sigara içme durumu nedir?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanmıştır. Türkiye Sağlık Araştırması 2022“Rapora göre 15 yaş ve üstü nüfusun yüzde 28,3’ü her gün düzenli olarak tütün kullanıyor. Bu oran 2019’da yüzde 28 olarak açıklandı. Türkiye’nin nüfusu 2019’da 83,48 milyon olurken, nüfus artış hızı yüzde 2,15 olarak kaydedildi. sigara kullanımında nüfusa oranı %3 arttıdiyelimki.
Ama sadece bu değil. Türkiye de pasif içiciliğin etkileri hakimdir. Öyle ki nüfus yüzde 95,6 ikinci el dumanın kalp krizlerine neden olabileceğini bilir. Bu istatistik bir rekordur.
DSÖ raporundaki diğer konular:
- Ülkelerin yüzde 40’ından fazlasında içerideSigara içmek yasak.
- Etiyopya, İran, İrlanda, Ürdün, Madagaskar, Meksika, Yeni Zelanda ve İspanya’nın tümü MPOWER kriterleri için uygundur. beş tanesiuygulamıştır.
- 44 ülke hiçbir MPOWER önlemi uygulamadı Olumsuz.
- 53 ülkede sağlık kuruluşlarında sigara yasağı müsait değil.
- Türkiye, Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İsrail, Norveç, Suudi Arabistan ve Birleşik Krallık dahil 22 ülke tek paket sigaragereklidir.
- Türkiye, sigaraya karşı kitle iletişim kampanyalarına ve reklam, tanıtım ve sponsorluk yasaklarının uygulanmasına katılmaktadır. en başarılıülkelerin ortasında.
kofcaz-haber.xyz