Ekonomi

Türkiye’nin kredi notunu açıklayan Fitch’ten ilk değerlendirme: Hassas

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Kıdemli Müdürü Erich Arispe Morales, Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit etmesi ve not görünümünün 2 yıl sonra “negatif”ten “durağan”a yükseltilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Morales, Türkiye’nin para politikasındaki değişikliğin belirsizliklerin azalmasına yardımcı olduğunu vurgulayarak, “Politikanın eskisinden daha tutarlı olduğunu gördük. Bu iyileştirilmiş politika rezervler üzerindeki baskıyı azalttı. “Politikanın yönü açıkça ortaya çıktığı için seçimlerden sonra belirsizlikte bir miktar azalma gördüğümüzü de söyleyebilirim” dedi.

Türkiye’nin bu yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde ekonomik büyüme kaydettiğini belirten Morales, “Ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 4,3 civarında olacağını düşünüyoruz. Gelecek yıl politika tutarlılığı, sıkı finansal kredi ortamı ve yüksek faiz oranlarının devam etmesi durumunda ekonominin yüzde 3 civarında büyüyebileceğini düşünüyoruz. “2025’te ekonomik büyüme yeniden artarak yüzde 3,4’e ulaşacak” dedi.

ENFLASYON VE CARİ AÇIĞ VURGUSU

Erich Arispe Morales, Türkiye’nin olası kredi notu artışları ve “yatırım yapılabilir” notuna ulaşmak için ne gibi adımlar atılması gerektiği sorusuna ilişkin şunları söyledi:

“Politika değişikliği nedeniyle kredi baskılarının hafiflediğini belirttik ancak makroekonomik ve dış finansal zorlukların önemini koruduğunu biliyoruz. Ağustos ayında yüzde 59 enflasyon oranı var.

Cari açığın yüksek seyrini sürdürdüğünü görüyoruz. “Uluslararası rezervlere bakacağız, döviz kurunun daha rahat hareket edebilmesi sonucunda bu alanda mutlaka bir iyileşme görüyoruz.”

Türkiye’nin yüksek finansman ihtiyaçları ve döviz rezervi seviyesi nedeniyle hassas bir konumda olduğunu belirten Morales, “Bu bağlamda bu politika yöneliminin ileriye dönük olarak sürdürüleceğine ve bazı katkılar sağlayacağına daha fazla güvenmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Makroekonomik istikrar riskinin azalması. “Enflasyonun düşürülmesi buna örnek olarak verilebilir” dedi.

POLİTİKA KORUMADA YEREL SEÇİM BELİRSİZLİĞİ

Morales, kredi derecelendirme kuruluşunun yerel seçimlere giderken makroekonomik istikrar risklerinin ne ölçüde azaltılabileceğini ve para politikası yönünün ne ölçüde korunabileceğini izleyeceğini belirtti.

Fitch Ratings Kıdemli Müdürü Morales, Türkiye’nin 2003 yılında mevcut not seviyesinde olduğunu, 2012 yılında ise “yatırım yapılabilir” seviyeye yükseltildiğini hatırlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Gelişmekte olan ülkeler için bu (notun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesi) uzun vadeli bir çaba gerektiriyor. Aynı zamanda bu politikaların daha uzun bir süre boyunca yeniden kalibre edilmesi ve iyileştirilmesiyle de ilgilidir. Bu; “Bu sadece bize güven vermekle kalmıyor, aynı zamanda politika yapıcılar için ekonomik esnekliği ve öngörülebilirliği de artırıyor.”

Körfez ülkeleriyle kurulan finansman ilişkilerinin ve Dünya Bankası’nın Türkiye’deki yatırımlarını artırma kararının son derece olumlu olduğunu belirten Morales, “Bunlar önemli duyurular… Bize göre finansmana erişim Türkiye için kesinlikle çok önemli. “

Morales değerlendirmesinde şunları söyledi: “Politika düzenlemesi açısından, geri dönüş kayıtlarına rağmen kilit politika yapıcılar; Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası’nda görev alarak istikrarı sağlayacak ve makroekonomik dengesizlikleri giderecek yönde ilk adımları attılar.” sözlerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu