Haber

YÖK Başkanı Özvar Anadolu Üniversiteler Birliği Toplantısında konuştu

Yüksek Öğrenim Heyeti (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye’de okumak isteyen uluslararası öğrenci adaylarının 2023’ün ilk ayında hem Türkiye’de hem de yurt dışında yapılacak Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na (YÖS) başvurabileceklerini söyledi. .

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Anadolu Üniversiteler Birliği Toplantısı’nda konuşan Özvar, toplantının hem bölge üniversitelerine hem de topluma önemli katkılar sağlayacağına, geleceğe umut saçacağına ve ülkeyi geleceğe taşıyacağına inandığını belirtti. güne göre.

Özvar, Anadolu Üniversiteler Birliği’nin eğitim, araştırma geliştirme ve sosyal hizmet alanlarında yaptıkları çalışmalarla kurdukları üniversite-sanayi işbirlikleri sayesinde yürüttüğü çalışmaları konuşmak üzere bir toplantıya geldiklerini söyledi.

Anadolu Üniversiteler Birliği üyesi 13 üniversitenin 13 bin 627 öğretim üyesi ve 288 bin öğrencisiyle büyük bir camiayı temsil ettiğini vurgulayan Özvar, “Bu üniversitelerdeki toplam yüz yüze öğrenci sayısı, Türkiye’nin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. devlet üniversitelerimizdeki toplam yüz yüze öğrenci sayısı ve toplam öğretim üyesi sayısı ise diğer yandan devlet üniversitelerimizdeki toplam öğretim üyesi sayısının yüzde 8,6’sını oluşturmaktadır.

Anadolu Üniversiteler Birliği’ne üye üniversitelerin uluslararası öğrenciler için de bir çekim merkezi haline geldiğini belirten Özvar, “Üye üniversitelerimizdeki toplam uluslararası öğrenci sayısı, devlet üniversitelerimizdeki toplam uluslararası öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 8’i kadar. , toplam uluslararası öğretim üyesi sayısı devlet üniversitelerimizdeki toplam uluslararası öğretim üyesi sayısı iken, üyelerinin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.

YÖK Akademik Hareketlilik Projesi

YÖK olarak araştırma ve bölgesel kalkınma konusunda uzmanlaşmış üniversiteler ile tüm yükseköğretim kurumlarının kendi aralarındaki iş birliğine büyük önem verdiğine dikkat çeken Özvar, şunları kaydetti:

“2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı bahar yarıyılı itibarıyla başlayacak olan YÖK Akademik Hareketlilik Projesi ile geçtiğimiz günlerde duyurduğumuz üzere, 2006 yılından sonra kurulan üniversitelerde öğretim üyesi alımında sıkıntı yaşanan programlara takviye yapılması amaçlanıyor. üniversitelerimiz arasında akademik personel hareketliliğini artırmak ve öğrencilerimizi farklı üniversitelerimizin öğretim üyeleri ile bir arada tutmak için gönüllüleri bir araya getirmeyi hedefliyoruz.Gönüllülük özgünlüğüne göre yürütülecek akademik kadro atamaları, anın prestiji ve akademik personel hareketliliği önümüzdeki bahar döneminde başlatılacaktır.Diğer yandan bu program, bölgesel kalkınma üniversitelerimize eğitim, araştırma ve bölgesel kalkınma anlamında ihtiyaç duyacakları akademisyen ve araştırmacıları sağlayacaktır. proje, üniversitelerinizin hem misyonunu gerçekleştirmesinde hem de ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayabilmesinde oldukça etkili olacaktır. bölgeler. Bunu değerli bir adım olarak görüyoruz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı pedagojik formasyon eğitiminin lisans eğitimi ile birlikte alınması için gerekli çalışmaları başlattıklarını belirten Özvar, “Artık üniversiteden mezun olduktan sonra verilen bir veya iki yıllık formasyon eğitimi yerine, üniversite, diğer fakültelerden öğretmenlik yapma hakkı verilen lisans öğrencilerimiz de öğretmen olabilirler.” dedi.

“50/d’li araştırma görevlilerinin 33/a kapsamına alınması için çalışma başlatıldı”

50/d’li araştırma görevlilerinin 33/a kapsamına alınması için çalışma başlatıldığını hatırlatan Özvar, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 50/d statüsündeki araştırma görevlilerinin 33/a kapsamına alınması için Başkan Yardımcımız Fuat Oktay başkanlığında bir çalışma başlatıldı. Eğitim Komisyonu, daha önce Cumhurbaşkanımıza görüşlerimizi iletmiş, “Çalışmaları hızla tamamlayacağız. Sonuç olarak çalışmamız Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacaktır.”

“2023’ün ilk ayında YÖS yapılacak”

YÖK olarak önümüzdeki yıl ilk kez uluslararası öğrenciler için merkezi sınav yapacaklarını belirten Özvar, “Üniversitelerimizin değerli bir bölümü uluslararası öğrencilerin girdiği YÖS’ü düzenliyor. Bu sınavlar üniversitelerimiz tarafından hem ülkemizde hem de ülkemizde yapılıyor. Türkiye ve yurt dışında YÖK olarak üniversitelerimize bu sınavlara ek olarak yardımcı olmaktayız.Bunlar da dahil olmak üzere yabancı uyruklu öğrenci seçiminde kullanabilecekleri uluslararası bir sınav düzenledik.

YÖS’ün detayları hakkında bilgi veren Özvar, şunları söyledi:

“Bu sınav 2023 yılının ilk ayında hem Türkiye’de hem de yurtdışında ÖSYM tarafından yapılacak. Dünyanın her yerinden Türkiye’de okumak isteyen uluslararası öğrenci adayları bu sınava başvurabilecekler. Üniversitelerimiz de bu sınava girebilecek.” Bu sınavları dilerlerse öğrenci almak için de kullansınlar.” Bildiğiniz gibi üniversitelerimizin tamamı YÖS sınavına girmiyor. Bildiğiniz gibi üniversitelerimiz birbirinin YÖS sınavlarını kabul ediyor. YÖK olarak yabancı uyruklu öğrencilerin kendi üniversitelerine başvurduklarında sınav sonuçlarını kabul etmelerini bekliyoruz.”

Özvar, üniversitelerden uluslararası öğrenci sınav yönergelerinde değişiklik yapmalarını istediğini belirterek, bu sınavları tanıdıklarını belirtti.

Toplantı daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.

Üniversite yerleşkesindeki laboratuvarları da ziyaret eden Özvar, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul’dan bilgi aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu