Haber

ECB politika faizini %3,75’e yükseltti

Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek enflasyonla başa çıkmak için politika faiz oranını 25 puan artırarak yüzde 3,75’e yükseltti. ECB’den yapılan açıklamada, mevcut varsayımlara göre Euro Bölgesi’ndeki enflasyonun “daha uzun süre yüksek seviyelerde kalacağı” ifade edilerek, “Geçmişte toplam enflasyon geriledi. aylar, ancak buna neden olan fiyat baskısı güçlü olmaya devam ediyor.”

Önceki aylarda yaşanan düşüş eğiliminin aksine Euro Bölgesi’nde enflasyon oranı Nisan ayında Mart ayına göre yüzde 0,1 artarak yüzde 7’ye yükseldi.

Faiz oranlarıyla ilgili bundan sonra atılacak adımlarla ilgili herhangi bir açıklama yapmayan ECB, “enflasyonun orta vadeli hedef olan yüzde 2’ye düşürülmesi için gerekli kararların zamanında alınacağını” belirtti. Banka ayrıca, yüksek faiz oranlarının “gerektiği sürece bu seviyede tutulacağını” da belirtti. Faiz oranlarının yükseltilmesi enflasyonla mücadelede etkin bir araç olarak görülse de bu uygulama aynı zamanda ekonomik büyümeyi yavaşlatıcı bir etkiye de sahiptir.

Finans şubesi karardan memnun

ECB’nin politika faizini artırma kararı Alman finans sektörü tarafından memnuniyetle karşılandı. Faiz artırım kararını değerlendiren Alman Sigorta Ekonomisi Derneği (GDV) Yönetim Kurulu Başkanı Jörg Asmussen, “Euro Bölgesi’nde kullandırılan kredilerin azalmasında görüldüğü gibi (ECB’nin) ilacının etkisi var. .İninceye kadar ipleri çözmesin.”

Almanya’nın önde gelen bankalarından Sparkasse’nin yönetim kurulu başkanı Helmut Schlewis, ECB’nin aldığı kararın yerinde ve anlaşılır olduğunu ancak enflasyonun halen yüksek seyretmesi nedeniyle para politikalarında başka adımlar atılması gerektiğini vurguladı. düşüş eğilimine rağmen seviyeler. Özellikle elektrik ve gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar hariç tutulduğunda bile yüksek maliyetin baskı oluşturmaya devam ettiğini söyleyen Schlewis, “Çekirdek enflasyonun düşürülmesi gerekiyor, bu konuda gevşeklik olamaz” dedi.

AFP,Reuters / ET,BO

DW Türkçe’ye nasıl erişebilirim?

haber-posof.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu