Ekonomi

Gıda Harcamaları Temmuz’da Açlık Sınırını Aştı

Türkiye Sendikalar Konfederasyonu (Türk-İş), Temmuz ayında 4 kişilik bir ailenin gıda harcaması fiyatını (açlık limiti) 11 bin 658 TL olarak hesapladığını açıkladı.

Türk-İş, Temmuz 2023 dönemine ilişkin ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’ sonuçlarını açıkladı. Buna göre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenmesi için yapması gereken gıda harcamasının bedelini ifade eden açlık sınırı 11 bin 658 TL olarak hesaplandı. Gıda harcaması ile giyim, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer ihtiyaçlar için yapılan diğer zorunlu harcamaların toplam bedeline tekabül eden yoksulluğun sonu 37 bin 974 TL oldu. Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ayda 15 bin 123 TL’ye yükseldi. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için gerekli olan taban harcama fiyatında bir önceki aya göre artış yüzde 12,38 oldu.

DANA, TAVUK, BALIK ZAMANINDA, Temmuz ayında işlerinde gözlenen değişimde; Süt ve yoğurdun fiyatı değişmezken, peynirin fiyatı ortalama yüzde 4 arttı. Yurt dışından ithal edilen karkas etlerin düşük fiyattan verildiği Et ve Süt Kurumu ile Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği’ne bağlı bazı hallerde nisan ayında fiyatlara zam yapıldı. Dana kıyma 269 TL’den, kuşbaşı dana 289 TL’den satılmaya başlandı. Yerel et satışına devam eden ulusal zincir marketlerin ve yerel marketlerin birçoğunda kıyma ortalama 315 TL’ye, kuşbaşı dana ortalama 340 TL’ye satıldı. Bir ayda dana eti ortalama yüzde 6, tavuk eti yüzde 13, balık yüzde 12, yumurta yüzde 9, kuru fasulye yüzde 7, yeşil mercimek yüzde 8 arttı. Kuzu ve nohut fiyatları değişmezken; yağlı tohumlarda (fındık) yüzde 2 fiyat düşüşü yaşandı. Yumurta adedi bir ayda 25 kuruş artarak 3,25 TL oldu. Pirinç yüzde 8, irmik yüzde 6, makarna ve un biraz arttı. Ankara’da 200 gram beyaz ekmek yüzde 30 artarak 6,5 TL oldu. 4 kişilik bir ailenin aylık ekmek gideri 525 TL’den 682,5 TL’ye yükseldi. TEMMUZ YÜKSEK ŞAMPİYONU KAVUN Yeşil soğan ve maydanoz gibi salata yeşillikleri ile ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin ilçe pazarlarında fiyatları arttı. Patates ve soğan tanesi 20 TL’den satılmaya başlandı. Kabak ve patlıcan fiyatları sabit kalırken, kıvırcık fiyatları geriledi. 15 TL ile tezgahta en uygun meyve olan elmanın fiyatı değişmezken, kalan tüm meyvelerin fiyatları arttı. Bu ayın zam şampiyonu yüzde 135 ile kavun oldu. Sebzede ortalama kilogram fiyatı 27,29 TL, meyvede ortalama kilogram fiyatı 35,20 TL oldu. Ortalama meyve-sebze kilogram fiyatı 24,18 TL olarak belirlendi.

Zeytinyağına yüzde 30, margarine yüzde 20 zam yapılırken, ayçiçek yağında sınırlı fiyat artışı yaşandı. Tereyağı fiyatı sabit kaldı. Çay yüzde 10, siyah zeytin yüzde 12, salça yüzde 8, şeker yüzde 4 arttı. Bal ve pekmez fiyatları sınırlı bir artış gösterdi. Yeşil zeytin, ıhlamur, reçel ve baharat fiyatlarında değişiklik olmazken, tuz fiyatı yüzde 22 ile en çok düşen ürün oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu