Ekonomi

Yeni Nesil ‘Kadın Matinesi’ni Kurdu: Nesteren Şencan Görgülü

Sabancı Vakfı 14. Dönem Fark Yaratan Nesteren Şencan Görgülü, 2016 yılında kurduğu Kadınlar Matinesi ile Türkiye’nin ilk ve tek kadın ikinci el eşya müzayedesini düzenliyor. Görgülü, ikinci el eşya kullanımını yaygınlaştırarak paylaşım ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyor. Kadınlar Matinesi’nde dayanışma ilkesiyle birlikte çalışarak kadınların gelirini artırmayı ve kadın istihdamını artırmayı hedefliyoruz.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı14. Dönemde Fark Yaratmak İçin Seçildi Nesteren Şencan Görgülü2016 yılında ikinci el eşya pazarında faaliyet gösteren amatör veya profesyonel bayan satıcılara yeni satış kanalları açmak amacıyla Bayanlar Matinesi’ni kurmuştur.

İkinci el eşya pazarında, Türkiye’nin ilk ve tek kadın müzayedesi olma özelliğini taşıyan Kadınlar Matinesi’nde, farklı kültürel ve tarihi mekanlarda pop-up mağazalar, bagaj satışları ve ikinci el ürünler de sunuluyor. Kadınlar Matinesi’nde birçok yenilikçi satış kanalı aracılığıyla kadınlara yönelik satış fırsatları sunulmakta ve kadınların geliri desteklenmektedir.

25 yıldır ikinci el sanatı kullandığını belirten Nesteren Şencan Görgülü, kendisinin ve eşinin eski eşyaları toplamaya ilgi duyduğunu, yeniden kullanılabilen eşyaları yaşam tarzı olarak benimsediklerini belirtiyor. Mesleki kariyerini bırakıp artık toplamayacağı eşyaları Feriköy’deki antika pazarında satmaya başlayan Görgülü, pazarda kullanılan dilin hakim olduğunu belirterek, kadınlardan yana bir oluşum olan Kadınlar Matinesi’ni kurmaya karar verdi. erkeklerin ve kadınların bu tür pazarlarda var olmakta zorlandıklarını söyledi.

Sadece yaşlı kadınların oluşturduğu bir dayanışma olan Bayanlar Matinesi; gelir elde ederek kadının güçlendirilmesini, kadın istihdamı yaratılmasını ve paylaşım ekonomisine katkıda bulunulmasını varoluş amacı olarak tanımlar. Kadınlar Matinesi’nde önceden belirlenen satıcı ve alıcılara duyurulan günlerde düzenlenen müzayedelere, İstanbul’un farklı ilçelerinden ve farklı sosyo-ekonomik düzeyden çok sayıda kadın katılıyor. Müzayede günü kadınlar evlerindeki her türlü taşınır ve kullanılmamış eşyayı getirerek, yaptıkları satıştan elde ettikleri kârla ekonomilerine güç katıyor. Bir alışveriş mekanı olmaktan ziyade kadın dayanışmasına ev sahipliği yapan Kadınlar Matinesi, alıcıların ihtiyaçlarını piyasanın çok altında fiyatlarla karşılayabilmesine olanak tanıyarak çoklu tüketim kültürüne karşı yeni bir ekonomik model sunuyor.

Kadınlar Matinesinin kadınlar arası dayanışmaya yönelik örnek bir çalışma olduğunu belirten, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan , “Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı 14. Dönem Fark Yaratan olarak seçilen Nesteren Şencan Görgülü’nün Kadınlar Matinesi’ni oluşturması kadın dayanışmasına örnek olabilecek bir çalışmadır. Nesteren Şencan Görgülü, etrafındaki sorunlar karşısında analiz modülü olmayı seçti. Yüzlerce kadının ekonomisine katkıda bulunarak onların sosyal anlamda daha aktif vatandaşlar olmalarına yardımcı oldu. Aynı zamanda başlattığı bu yeni ekonomik modelle dönüşüm ekonomisine de katkıda bulunarak doğanın korunmasına da katkı sağladı. Fark Yaratanlar Programı ile topluma ilham veren bireyleri tüm Türkiye ile tanıştırmayı hedefliyoruz. Nesteren Hanım’ın başarılarıyla topluma ilham vereceğini umuyoruz ve ona destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı, Türkiye’de toplumsal kalkınmaya katkı sağlayan, topluma ilham veren kişi ve kurumların inanılmaz etkisini görünür kılmak amacıyla 2009 yılından bu yana yürütülüyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu