Haber

Üç bakanlık “kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi” için iş birliği protokolü imzaladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, önümüzdeki dönemde de kadın kooperatiflerinin sayısının artmasını teşvik etmeye ve desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Bakan Bolat ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 75. Yıl Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen “Kadın Kooperatiflerini Güçlendirme Protokolü İmza Töreni”ne katıldı.

Bolat, burada yaptığı konuşmada, kadınların Türkiye’de birçok farklı alanda çok değerli roller üstlendiğini ve ülke için gurur kaynağı olmaya devam ettiğini söyledi. Kadınları ekonomik hayata daha fazla dahil etmek istediklerini belirten Bolat, kadınların üretime, istihdama ve ihracata teşvik edilmesi için her türlü fırsat ve takviyeyi sunduklarını belirtti.

Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkenin “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla emin adımlarla ilerlediğini, kooperatifleri ülkenin hedeflerine ulaşmasında en önemli aktörlerden biri olarak gördüklerini belirtti.

Kooperatiflerin destek ve teşvikinin Türkiye’nin kalkınmasına çok değerli katkılar sağlayacağına işaret eden Bolat, “Bu doğrultuda Bakanlık olarak yaklaşık 14 bin 433 kooperatife ve 1,5 milyona yakın kooperatif ortağına hizmet veriyoruz. Bunlardan 1000’i 14 bin 433″ Kadın kooperatiflerinin sayısının artması yönündeki teşvik ve desteğimizi önümüzdeki dönemde de sürdüreceğimizi umuyorum.” dedi.

Bolat, kadın kooperatiflerinin istihdam yaratmada ve kadın girişimciliğini artırmada büyük değer taşıdığını, kooperatifler sayesinde kadınların emeklerinin karşılığını alabildiğini söyledi.

Kadınların işlerini yeni pazarlara daha kolay ulaştırabileceklerini, ihracat yapabileceklerini, gelir düzeylerini artırabileceklerini ve ekonomiye katkı sağlayabileceklerini belirten Bolat, “Bakanlık olarak kadın kooperatiflerinin ülkemiz ve ekonomimiz için taşıdığı önemin bilinciyle; Bu kooperatiflerin kurumsal kapasitelerinin arttırılmasına katkı sağlamak, kooperatifler kurmak niyetiyle ve potansiyeliyle kadın girişimcilerimize yol göstermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

“Kooperatiflere hibe sağlıyoruz”

Bolat, Bakanlık olarak “Kadın Girişimciliği Üretim ve İşletme Kooperatifi Esas Sözleşmesini” hazırladıklarını ve kadınların kooperatif kurmasını kolaylaştırdıklarını belirtti.

Hayata geçirdikleri “Kooperatif Tanıtım ve Geliştirme Projesi” kapsamında 14 il ve 64 ilçenin ziyaret edildiğini belirten Bakan Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2020 yılından bu yana Kooperatifçilik Destek Programı (KOOP-DES) kapsamında üyelerinin çoğunluğu kadın olan ve kadın emeğini değerlendirmeyi amaçlayan kooperatiflere hibe desteği sağlıyoruz. Proje konularına yaklaşık 50 milyon lira hibe desteği sağladık. 2020’de 14,2 milyon lira, 2021’de 14,3 milyon lira ve 2022’de 20,3 milyon lira. 2023’te KOOP-DES proje başvurularına destek verdik, ilk davet döngüsünü tamamladıktan sonra ikinci davet döngüsüyle ilgili projeleri de kabul ettik. Kooperatiflerimizin daha fazla desteklenmesi amacıyla 12 Temmuz – 14 Ağustos tarihleri ​​arasında.”

Bolat, depremden etkilenen kadın girişimcilere kolaylık sağlamak amacıyla Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde süreyi 31 Ekim’e kadar uzattıklarını hatırlattı.

Diğer il ve ilçelerde faaliyet gösteren kadın girişimcilere ilave kolaylık sağlamak amacıyla Türkiye genelinde KOOP-DES başvuru süresini 15 Eylül’e kadar uzattıklarını belirten Bolat, “Kooperatiflerimizin KOOP-DES’ten alabileceği desteğin üst sınırıdır. Makine ve teçhizat alımlarında 400 lira olan bu destekleri sergi ve fuar desteklerini bin liraya, sergi ve fuar desteklerini ise 60 bin liraya çıkararak yüzde 100 artırdık. Kadın kooperatiflerinin projelerinin KOOP-DES programı kapsamında hibelerle karşılanması, kooperatiflerin 1 işçi için 103 bin liradan 136 bin 824 liraya, 2 işçi için ise 206 bin liradan 273 bin 648 liraya kadar çıkmasını sağlıyor. Sermaye kaygıları nedeniyle yapamadıkları yatırımlar.” değerlendirmesini yaptı.

“Kadın girişimciliğine katkı sağlayacak”

Bolat, Kooperatifler Kanunu’nda yapılan değişiklikle ticaret odasına tescil, ilan ve tescil bedelinin getirildiğini, üyeleri çoğunluğu kadın olan ve kooperatif amacı ile kurulan kooperatiflerin yıllık aidat ve ek aidat ödeme zorunluluğunun getirildiğini söyledi. kadın emeğinden faydalanmaktadır ve üyelerinin çoğunluğu engellidir.

Bolat ayrıca kadın girişimcilere ve kooperatif ortaklarına e-ticaret, pazarlama, kooperatifçilik ve girişimcilik gibi konularda online ve yüz yüze eğitimler verildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Kadınlarımıza yönelik hayata geçirdiğimiz tüm bu vakıf programlarının hem kadın girişimciliğinin artmasına hem de ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü, kadın kooperatiflerinin kurumsal kapasitesinin geliştirilmesini gerektiriyor. Kooperatiflerin sayılarını ve görünürlüklerini artırarak, kadın girişimcilerimizin üretim ve değer zincirinde daha fazla yer almalarına yardımcı olmak, onları aktif aktör haline getirmek açısından çok değerli olduğuna inanıyorum. Güçlü bir ülkenin temeli güçlü aile ve güçlü kadınlardır. Hükümetimiz bu anlayışla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye’nin her yerinde ekonomimize değer katmak için çalışan kadınlarımızın yanında olacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu